Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Αυτός είναι ο 44χρονος Όσκαρ Γκαρσία, που φέρεται έτοιμος να αναλάβει τον Ολυμπιακό



ΓΚΑΡΣΙΑ
Ο Όσκαρ Γκαρσία εμφανίζεται από τις εφημερίδες της Ισπανίας ως ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο Ίβηρας που φέρεται να είναι έτοιμος να διαβεί τις πόρτες στου Ρέντη...
Ο Γκαρσία έκανε τη μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής στην Μπαρτσελόνα, αλλά έπαιξε και σε Αλμπαθέτε, Βαλένθια, Εσπανιόλ και Γέιδα. Συνολικά, μέτρησε στην Ισπανία 274 εμφανίσεις και σημείωσε 57 γκολ, ενώ ήταν διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της "furja roja".
Σε ό,τι αφορά την προπονητική του πορεία, τα πρώτα βήματα έγιναν στην εθνική ομάδα της Καταλονίας. Ήταν μέλος του προπονητικού τιμ και όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, ο Γιόχαν Κρόιφ και οι ιδέες του Ολλανδού επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την προπονητική φιλοσοφία του.
Ο πρώτος πάγκος ομάδας που κάθισε ο Γκαρσία ήταν της Μακάμπι Τελ Αβίβ και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Σε ηλικία 39 ετών πήρε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του σαν προπονητής. Όλοι περίμεναν την δεύτερη σεζόν στον πάγκο της Μακάμπι, αλλά ο Γκαρσία είχε άλλη άποψη. Παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Ο Ισπανός έκανε στη συνέχεια το μεγάλο βήμα πηγαίνοντας στην Αγγλία. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπράιτον στην Τσάμπιονσιπ άλλα κι εκεί έμεινε για ένα χρόνο. Η ομάδα του ηττήθηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ και υπέβαλε την παραίτηση του στη διοίκηση του συλλόγου, η οποία έγινε αποδεκτή.
Η Μακάμπι δεν έχασε την ευκαιρία και πλησίασε πάλι τον Όσκαρ Γκαρσία για να τον πείσει να επιστρέψει. Οι συζητήσεις των δύο πλευρών κατέληξαν σε συμφωνία και ο Ισπανός προπονητής επέστρεφε στην ομάδα του Τελ Αβίβ. Τρεις μήνες αργότερα αποχώρησε από τον πάγκο με τα ρεπορτάζ του ισπανικού Τύπου να αναφέρουν πως οι πολιτικές εντάσεις στην περιοχή τον οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσει.
Επόμενος σταθμός στην καριέρα του Γκαρσία ήταν η Γουότφορντ. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε ο νεαρός προπονητής, λόγω προβλημάτων υγείας. Υπήρξε μάλιστα και σοβαρό περιστατικό, με τον Ισπανόα να μπαίνει στο νοσοκομείο μετά από έντονους πόνους στο στήθος. Τελικά δεν έμεινε πολύ στην αγγλική ομάδα και αποχώρησε από τον πάγκο της.
Στη συνέχεια ο Ισπανός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Σάλτσμπουργκ, τέτοιες μέρες (28 Δεκεμβρίου) πριν από δύο χρόνια. Κατέκτησε τον τίτλο παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο, που άρεσε στουυς οπαδούς της.
Η τελευταία ομάδα στην καριέρα του Όσκαρ Γκαρσία ήταν η Σεντ Ετιέν. Ο Ισπανός τεχνικός ήταν το καλοκαίρι η επιλογή του γαλλικού συλλόγου μετά την άρνηση του Πάτρικ Βιεϊρά να επιστρέψει από τις ΗΠΑ για να αναλάβει τους πράσινους. Ο Γκαρσία έμεινε για λίγο στον πάγκο της, καθώς παραιτήθηκε, με τον τεχνικό διευθυντή του γαλλικού συλλόγου να τονίζει πως ο Γκαρσία δεν ταίριαξε με την ομάδα.
Από 'κει και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο του Ολυμπιακού, είναι τι είδους ποδόσφαιρο παίζουν οι ομάδες του Γκαρσία. Οι επιρροές του προέρχονται από τον Κρόιφ, ο οποίος επηρέασε τη σκέψη και τη φιλοσοφία του και ο 44χρονος Ισπανός προπονητής έχει μια προτίμηση στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Ίσως και λόγω της δικής του θέσης (έπαιζε μεσοεπιθετικός), θέλει να βλέπει τις ομάδες του να παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.
Αρκετές φορές παίζει με δυο επιθετικούς σε 4-4-2, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε αγώνα, στον αντίπαλο και στο βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε αναμέτρησης, ενώ δουλεύει και το 4-3-3. Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, αυτή είναι η φιλοσοφία του.
"Είμαι εμμονικός με την επίθεση, μου αρέσει να βλέπω την ομάδα μου να παίζει επιθετικά και θέλω οι παίκτες μου να έχουν την μπάλα στα πόδια τους όσο γίνεται περισσότερο. Αν μια ομάδα έχει κατοχή, τότε μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει. Αυτό έχω στο μυαλό μου, αυτή είναι η σκέψη μου για το ποδόσφαιρο", έχει μπει στο παρελθόν ο Γκαρσία