Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ανατριχιαστικές ατάκες από την επικοινωνία του πιλότου του μοιραίου αεροσκάφους με τον πύργο ελέγχου


ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ
Στη δημοσιότητα ήρθαν τα τελευταία λόγια των πιλότων του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Avro RJ85, που κατέπεσε στην πόλη Αντιόκια της Κολομβίας, παρασέρνοντας στον θάνατο 71 από τους επιβαίνοντες.

Ένας συγκυβερνήτης αεροσκάφους της εταιρίας "Avianca" που περίμενε να λάβει έγκριση για προσγείωση στο Μεντεγίν αντί για το Διεθνές Αεροδρόμιο "Χοσέ Μαρία Κόρδοβα" της Μπογκοτά, όπως ήταν προγραμματισμένο, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές πριν από τη συντριβή.
"Το TJ85 είπε ξαφνικά 'Ζητούμε προτεραιότητα για να προσεγγίσουμε την πίστα προσγείωσης, ζητούμε προτεραιότητα να συνεχίσουμε στη θέση. Έχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα'", σύμφωνα με τον Χουάν Σεμπάστιαν Ουπεγκί.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η φωνή του κυβερνήτη κάθε λεπτό που περνούσε, πρόδιδε αγωνία. "Τώρα έχουμε γενικό πρόβλημα στα ηλεκτρικό. Έχουμε πρόβλημα σε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα. Δεν έχω επαφή με το ραντάρ τώρα, δεν έχω επαφή με το ραντάρ. Βοηθήστε μας! Βοηθήστε μας", συνέχισε να μεταφέρει ο Ουπεγκί.
O πιλότος του αεροσκάφους της "Avianca" επισημαίνει πως εκείνη τη στιγμή που άκουγε τις συνομιλίες παρέμεινε σιωπηλός και σκεφτόταν:"Κάντο, κάντο, κάντο. Προσγειωθείτε, προσγειωθείτε. Γαμώτο, ο τύπος είναι στα 9.000 πόδια θα σκοτωθεί".
Η συγκλονιστική έκκληση για βοήθεια διεκόπη απότομα, όταν ο κυβερνήτης της πτήσης 2933 ζήτησε για μία ακόμα φορά να του δώσουν τις συντεταγμένες για να μπορέσει να προσγειωθεί, δίχως όμως να τα καταφέρει.
Λίγη ώρα μετά από τη μαρτυρία του Ουπεγκί, η "Avianca" ανέφερε πως τα τελευταία λεπτά πριν από την τραγωδία, όπως τα περιέγραψε ο πιλότος, δεν αποτελούν επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας αλλά προσωπικές δηλώσεις, παίρνοντας αποστάσεις.
Εντούτοις, το σενάριο γύρω από το πρόβλημα με τα καύσιμα ενισχύεται ακόμα περισσότερο έπειτα από την περιγραφή του πιλότου, τη στιγμή που ο διευθυντής της "Aerocivil", της αρχής πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας, Αλφρέντο Μποκανέγρα, δήλωσε: "Τα καύσιμα είναι πιθανό να αποτέλεσαν την αιτία της τραγωδίας, αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα".
Την ίδια ώρα, σε μία συνέντευξή του στο δίκτυο CNN ο επικεφαλής της ιστοσελίδας Airloineratings.com, Τζέφρι Τόμας, επισήμανε: "Γνωρίζουμε ότι δεν υπήρξε φωτιά όταν το αεροσκάφος συγκρούστηκε στο έδαφος, το οποίο ενδέχεται να αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν επιζώντες από αυτή την τραγωδία".
Από την άλλη, ερευνητής για θέματα αεροπορικής ασφάλειας εξήγησε πως είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα αεροσκάφος να "ξεμείνει" από καύσιμα, γιατί "σημειώνονται τόσοι πολλοί έλεγχοι ώστε να είναι βέβαιο ότι υπάρχουν αρκετά".