Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Λουκάς Μπάρλος ένας τεράστιος πρόεδρος που είχε μόνο προσφορά Και όμως βρέθηκα καθίκια που τον πίκραναν...


Σαν σήμερα πέθανε ο μεγαλύτερος ιδεολόγος του ποδοσφαίρου ο Λουκάς Μπάρλος 

Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά Ο ποιητής --ΑΕΚτζής Λευτέρης Παπαδόπουλος Ο Λουκάς Μπάρλος  Η αφεντιά μου  Και ο συνεργάτης μου τότε Θανάσης Καγιας 
βρισκόμαστε στη Σιών της Ελβετίας. 

Το βιβλίο μου το κυκλοφόρησα δυο μήνες πριν να πεθάνει ο ανυπέρβλητος Λουκάς  


Και θυμάμαι ότι πήγα στον Πατριάρχη μας το βιβλίο μου στο σπίτι του αλλά έκανα το λάθος και πήρα και την γυναίκα μου μαζί  και την οποία και άφησα στο αυτοκίνητο. Και ήταν μήνας Ιούλιος και με καύσωνα κοντά στους 41 βαθμούς.
Θυμάμαι ότι με δέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο λέγοντας ότι να δούμε τι έγραψες Κάθισα μαζί του κοντά στις δυο ώρες γιατί κάθε φορά που σηκωνόμουν να φύγω μου έλεγε ¨κάτσε ακόμα λίγο" 
Αυτά που μου είπε και ήταν όλα θεμελιωμένα θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο που είμαι βέβαιος ότι το βιβλίο μου αυτό θα γινόταν ανάρπαστο. Και μου έδωσε την άδεια να τα γράψω αλλά τιμώντας την μνήμη του αλλά και την προσφορά του. δεν θέλησα συνειδητά να γράψω το παραμικρό.
Στα χέρια του η ΑΕΚ άλλαξε επίπεδο και έζησε ίσως την πιο λαμπρή περίοδο της ιστορίας της, καθώς την οδήγησε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77, στο νταμπλ του 1978 και στο Πρωτάθλημα του 1979. Την ίδια εποχή, ήταν ο εμπνευστής των έργων επέκτασης στο παλιό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με την κατασκευή της διώροφης εξέδρας, της περίφημης «σκεπαστής».
Ο Λουκάς Μπάρλος ήταν γεννημένος το 1920 και ανήκε σε οικογένεια με καταγωγή από το Δίστομο Βοιωτίας και με μεγάλη παράδοση στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων βωξίτη στον Παρνασσό. Δεν είχε κάποια σχέση με την ΑΕΚ πριν ασχοληθεί μαζί της, όμως έγινε το μεγάλο πάθος της ζωής του και ξόδεψε εκατομμύρια για να φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια μεγάλα ονόματα.

Ο Μπάρλος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά τη σύστασή της το 1979. Έμεινε σε αυτή τη θέση για δύο χρόνια, οπότε και παραχώρησε τις μετοχές του στον επιχειρηματία Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Στα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ήταν πάντα κοντά στην ΑΕΚ, η οποία απέτισε τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του ζητώντας από την ΟΥΕΦΑ να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και να φορέσουν οι παίκτες της μαύρα περιβραχιόνια στον αγώνα με την ΜΤΚ στη Βουδαπέστη, μία μέρα μετά τον θάνατό του στις 20 Οκτωβρίου 1999.

.