Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Σπασμωδικές αντιδράσεις Μαξίμου εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ


Η ενδεικτική απουσία του κ. Τσίπρα από την Βουλή και οι αντιφάσεις της ομάδας των συνεργατών του
Σπασμωδικές αντιδράσεις Μαξίμου εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ
Κοινή χρήση
εκτύπωση  

Σε δεινή θέση περιέρχεται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τις εξελίξεις στο πεδίο της Δικαιοσύνης και την διαδικαδία στο ΣτΕ σε σχέση με την συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η νέα διάσκεψη της ολομέλειας του δικαστρίου έχει οριστεί για τις 25-26 Οκτωβρίου. 
Η αμηχανία και ο προβληματισμός της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης έγινε σαφής την Τετάρτη κατ’ αρχάς από την απουσία του Αλ. Τσίπρα από την Βουλή, όπου είχε προαναγγελθεί ότι θα προσερχόταν και θα μιλούσε, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. 
Ο Πρωθυπουργός απουσίασε, ενώ την ίδια στιγμή οι στενοί του συνεργάτες … ακροβολίστηκαν σε τηλεοπτικιύς σταθμούς, υποπίπτοντας όμως σε αντιφάσεις. 
Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς έδωσε σε αυτό το πλαίσιο δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις σε μία ημέρα. 
Η πρώτη (τηλεφωνική) ήταν στην ΕΡΤ, όπου είπε ότι αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο χορηγήθηκαν οι τηλεοπτικές άδεις «θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας». 
Η δεύτερη ήταν στον ΣΚΑΙ, όπου παρέστη στο στούντιο του σταθμού, και μεταξύ όλων των άλλων άφησε να εννοηθεί ότι αν υπάρξει οριστική εμπλοκή του νόμου, τα χρήματα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες θα επιστραφούν στους υπερθεματιστές. 
Η συγκεκριμένη αναφορά (την οποία έκανε και ο γγ Ενημέρωσης Λ.Κρέτσος) ερμηνεύθηκε ως απόπειρά της κυβέρνησης να υποστηρίξει την άποψη, ότι μία τέτοια απόφαση θα βλάψει το δημόσιο, καθώς θα στερήσει τα ποσά που κατέβαλαν οι υπερθεματιστές από τα δημόσια ταμεία (επρόκειτο για μία επανάλψη του σκεπτικού που είχε διατυπώσει και ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, όταν ειχε επιχειρήσει να προκαταλάβει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου).  
Επιπλέον, ο κ. Παππάς άφησε να εννοηθεί ότι η τροπολογία που είχε καταθέσει για την άμεση διακοπή λειτουργίας των σταθμών που δεν έχουν λάβει άδεια, θα επανέλθει μεν, αλλά χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο χρόνο και με ποια μορφή και περιεχόμενο.
Λίγο νωρίτερα, σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Δ. Τζανακόπουλος είχε μιλήσει στον ΑΝΤ1 και είχε αναφέρει κάτι εντελώς διαφορετικό από τον κ. Παππά: ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα επηρεάσουν την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών