Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Μητσοτάκης: Έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών


Εδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg
Μητσοτάκης: Έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών
Κοινή χρήση
εκτύπωση  
Αθήνα 
Το αίτημά για εκλογές επανέλαβε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την τωρινή κυβέρνηση ως την πιο ανίκανη των τελευταίων ετών, ενώ δεσμεύτηκε πως «μπορούμε να εκπλήξουμε ευχάριστα. Θα αποδείξουμε ότι ο λαϊκισμός μπορεί να νικηθεί».

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει πολλές Κυβερνήσεις από το 2009 και έπειτα. Σήμερα, εκτιμώ ότι έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Δεν αποδεικνύεται δεσμευμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Γι' αυτό το λόγο, ζητώ εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές. Η Ελλάδα αξίζει και θα έχει μια πολύ καλύτερη κυβέρνηση» ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη.

«Όσο πιο σύντομα διεξαχθούν εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα γίνουν. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Η αίσθηση που έχω είναι ότι δεν θα αργήσουν οι εκλογές» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στόχος της ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι να λάβει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή. «Όποτε και εάν γίνουν, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Θα σχηματίσουμε μια ικανή κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η χώρα έχασε δύο χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε το τρίτο μνημόνιο αχρείαστο. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχρέωνε τη χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, σήμερα θα ήμασταν εκτός Μνημονίων. Αντί αυτού, χάσαμε ήδη δύο χρόνια. Και είναι πιθανό να χάσουμε ένα ακόμη χρόνο. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν αποτέλεσμα μιας καταστροφικής διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Αναφορικά με τις επενδύσεις ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης. «Βλέπω όλο και λιγότερες επενδύσεις. Βλέπω όλο και περισσότερους νέους Έλληνες να εγκαταλείπουν τη χώρα. Βλέπω ένα παραλυμένο τραπεζικό σύστημα. Και δεν βλέπω μια Κυβέρνηση ικανή να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα» ήταν τα λόγια του.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη «να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018», προσθέτοντας πως «για να διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις».

Μιλώντας για το δημόσιο τομέα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεταρρύθμισή του. «Εκτός από τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες. Μια μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που πρέπει να προχωρήσει είναι η εκπαιδευτική. Είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση, που αποδίδει καρπούς στο μέλλον».

Τέλος, μιλώντας για το χρέος είπε χαρακτηριστικά πως «θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση χρέους. Το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Εκτιμώ ότι το Δ.Ν.Τ. έχει υποτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί να έχει μια Κυβέρνηση δεσμευμένη στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων».