Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ίος Αγγελος 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος επανεκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας, με 93,54% - Στοίχημα η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής


Το Σάββατο το συνέδριο ψήφισε αντίθετα με την εισήγηση του προέδρου για τις ποσοστώσεις, με τον κ. Τσίπρα να παρεμβαίνει και να αλλάξει το αποτέλεσμα με νέα ψηφοφορία
2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Πρόεδρος επανεκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας, με 93,54% - Στοίχημα η σύνθεση της  νέας Κεντρικής Επιτροπής
Κοινή χρήση
εκτύπωση  

Σε στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσονται οι σημερινές ψηφοφορίες για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Έπειτα δε και από τα όσα συνέβησαν το βράδυ, το μεγάλο ερώτημα της σημερινής ψηφοφορίας θα είναι οι πρώτοι σε ψήφους στην ΚΕ.

Οι πρώτες ενδείξεις περί του ότι το σώμα του συνεδρίου δεν συντάσσεται τυφλά πίσω από τις επιθυμίες και επιδιώξεις του κ. Τσίπρα δόθηκε το Σάββατο, κατά την ψηφοφορία για την προσόστωση της εκπροσώπησης των βουλευτών στο κεντρικό όργανο.
Αρχικώς το σώμα τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της τροπολογίας που προέβλεπε ότι μόνο 25% μελών της νέας κεντρικής επιτροπής μπορούν να προέρχονται από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα.
Με βάση αυτό στη νέα κεντρική επιτροπή των 151 μελών, μόνο 38 μέλη της θα προέρχονταν από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα.
Εν όψει απροόπτων εξελίξεων ο κ. Τσίπρας έκανε χρήση του ... προεδρικού δικαιώματος και από βήματος, με φανερή ενόχληση, απευθύνθηκε προς το σώμα, με διόλου κολακευτικό τρόπο και χαρακτηρισμούς, λέγοντας: «Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου».
Στη συνέχεια ζήτησε να εξαιρεθούν από την ποσόστωση οι βουλευτές και το 25% να αφορά μόνο σε κυβερνητικά στελέχη.
Κατόπιν όλων αυτών ακολούθησε επαναληπτική ψηφοφορία, στην οποία πέρασε η άποψη του κ. Τσίπρα για την εξαίρεση των βουλευτών από το 25%.
Οι ψηφοφορίες της Κυριακής
Ο σύνεδροι ψήφισαν σε τρεις κάλπες: για πρόεδρο, για Κεντρική Επιτροπή και Εξελεγκτική Επιτροπή, καθώς επίσης και για την Περιφερειακή Συγκρότηση.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας προσήλθε να ψηφίσει νωρίς το μεσημέρι και είχε σύντομη κουβέντα με συνέδρους που βρίσκονταν εκεί.
Οι υποψήφιοι για την ΚΕ ειναι 419 και θα εκλεγούν 151.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, αφού θα έχουν ληφθεί υπόψη και οι ποσοστώσεις που αποφασίστηκαν στο συνέδριο.
Για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο  συνέδρων 2.926
Ψήφισαν 2.758 από τα οποία έλαβαν:
Αλέξης Τσίπρας: 2.548
Λευκά: 176
Άκυρα: 34
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας, με ποσοστό 93,54%.