Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τρία ανοιχτά θέματα στην ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη


Τα τρία ανοιχτά θέματα στην ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη



Συζητήσεις γίνονται το τελευταίο διάστημα στους δικαστικούς κύκλους με θέμα τη λειτουργία των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, τα οποία λόγω του νόμου που πέρασε τον Μάιο του 2015, αποτελούνται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SDNA τα θέματα που απασχολούν μέλη των δικαστικών επιτροπών της ΕΠΟ αλλά και τους προϊσταμένους τους είναι τα εξής:
α) Η ποινικοποίηση των "αθλητικών υποθέσεων". Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει «οδηγία» προς τα μέλη των δικαστικών επιτροπών της ΕΠΟ να παραπέμπουν και στην ποινική δικαιοσύνη οποιαδήποτε υπόθεση απασχολεί τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου παραβιάζοντας ταυτόχρονα και τον ποινικό κώδικα (π.χ. περιπτώσεις πλαστογραφίας).
β) Λόγω κάποιων, μεμονωμένων έστω, κρουσμάτων "ανάρμοστης διαγωγής", προς τα μέλη των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, συζητείται η μεταφορά των συνεδριάσεων των ποδοσφαιρικών υποθέσεων σε χώρο εκτός ΕΠΟ και εντός των δικαστηρίων της τακτικής δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων υπάρχει και η σκέψη να προταθεί από την πλευρά των δικαστών η δημιουργία ειδικού τμήματος αθλητικής δικαιοσύνης, που θα ασχολείται με όλα τα αθλήματα, θα απαρτίζεται από τακτικούς δικαστές και θα εδρεύει εκεί όπου είναι η έδρα των δικαστηρίων.
γ) Εκτός των παραπάνω, συζητείται και ο τρόπος ορισμού των τακτικών δικαστών στα όργανα της ΕΠΟ. Με βάση το νόμο και κατόπιν αιτήματος της FIFA, o διορισμός τους γίνεται κατόπιν εκλογών από τη ΓΣ της ΕΠΟ μέσα από λίστα που αποστέλλει το αρμόδιο δικαστικό και εισαγγελικό όργανο. Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί τα κλιμάκια της δικαιοσύνης, που θέτουν θέμα συνταγματικότητας και τάσσονται υπέρ του απευθείας διορισμού χωρίς τη μεσολάβηση και τις εκλογικές διαδικασίες της ΓΣ της ΕΠΟ.