Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ανατροπή στην Επιτροπή Θεσμών με την κλήτευση Παππά και των 4 υπερθεματιστών


Η άρνηση της προέδρου κάμφθηκε από την κοινή πρόταση Βενιζέλου-ΝΔ για υποχρεωτική ακρόαση αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών

Ανατροπή στην Επιτροπή Θεσμών με την κλήτευση Παππά και των 4 υπερθεματιστών

Ανατροπή σημειώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου συζητείτο το αίτημα της ΝΔ για την ακρόαση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσου και των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Παρά την σθεναρή άρνηση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να αποδεχθεί το αίτημα επικαλούμενη αναρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών (ως προς το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών) αλλά και το γεγονός ότι θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με το θέμα του διαγωνισμού, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση κατόρθωσαν να ανατρέψουν την εξέλιξη της διαδικασίας.
Επικαλούμενοι το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ότι οι ακροάσεις είναι υποχρεωτικές αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής (εν προκειμένω οκτώ βουλευτές), υπέβαλλαν σχετικό έγγραφο αίτημα στην πρόεδρο, η οποία αναγκάστηκε να το κάνει αποδεκτό.
Υπέρ του σκεπτικού αυτού αιτιολόγησε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, ενώ το έγγραφο συνέταξε ο κ. Βενιζέλος.
Υπέρ του αιτήματος συντάχθηκαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι.
Ως εκ τούτου, η κυρία Χριστοδουλοπούλου αναδιπλώθηκε αποδεχόμενο το αίτημα.
Βάσει του Κανονισμού της Βουλής η συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ κατά την ακρόαση υποβάλλουν ερωτήσεις η πρόεδρος της Επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, δυο βουλευτές από το δεύτερο και ανά ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα.